Jadłospis

Szanowni Rodzice ,

Z przyczyn niezależnych Przedszkole zastrzega prawo do możliwości nanoszenia zmian w jadłospisie

Jadłospis_25_29_09_2023

jadłospis_18_22_09_2023

 

 

 

 —————–

Celem Przedszkola Nr 325 jest zdrowe żywienie dzieci.

Niektóre z potraw przygotowujemy w piecu konwekcyjno-parowym, gdyż działanie pary powoduje beztłuszczowe smażenie, potrawy zachowują wartości odżywcze.

Z przyczyn niezależnych jadłospis może ulec nieznacznej zmianie
Używane do potraw naturalne przyprawy (liść laurowy, lubczyk, ziele angielskie, papryka słodka, czosnek, imbir, cynamon, laska wanilii, zioła prowansalskie, majeranek, tymianek, bazylia,) mogą zawierać śladowe ilości alergenów z grupy 1, 3, 6, 7, 9,10clip_image002
Dzieci mają stały dostęp do naturalnej wody źródlanej Eden

 

W naszej kuchni używane są produkty zawierające alergeny pokarmowe.

Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 w sprawie przekazywania informacji na temat żywności informujemy:

Alergen – każda substancja wywołująca reakcję uczuleniową (alergiczną).

Alergia pokarmowa– obronna odpowiedź organizmu na oddziaływanie alergenów występujących w pokarmie.

Alergię pokarmową najczęściej wywołują takie pokarmy, jak: białko krowiego mleka, białko jajek, truskawki, pomidory, selery, kiwi, orzechy, kakao, czekolada, miód naturalny, ryby, owoce morza, owoce cytrusowe, soja oraz białko zbóż – gluten.

Do typowych objawów alergii pokarmowych należą: wymioty, biegunki, krew w stolcu, a także charakterystyczne zmiany skórne, tzw. lakierowane policzki. Mniej charakterystycznymi objawami są również: zawroty głowy, silne migreny, kłopoty ze słyszeniem niektórych dźwięków, zaburzenia widzenia. Z najnowszych badań wynika, że alergie pokarmowe u dorosłych mogą być przyczyną zapalenia jelit, żołądka, przewlekłych zaparć i nadmiernej senności.

Jeśli  u dziecka zostały zaobserwowane powyższe objawy , należy zbadać je pod kontem alergii  pokarmowej.

Alergeny żywności (substancje powodujące alergię lub nietolerancję) występujące w naszej kuchni:

ALERGENY
(Podane w jadłospisie liczby oznaczają wymienione niżej alergeny)
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI (wg załącznika II do ROZPORZĄDZENIA PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r.)
1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców
13. Łubin i produkty pochodne
14. Mięczaki i produkty pochodne

 

 

Szanowni Rodzice,

Z przyczyn niezależnych Przedszkole zastrzega prawo do możliwości nanoszenia zmian w jadłospisie.

Informujemy, że dzieci mają stały dostęp do naturalnej wody źródlanej Eden.

Owoce-i-warzywa